Tanamera Coffee 1.0
Tanamera Coffee 1.0

 

The strong emphasis on using local materials is important to resonate with Tanamera’s proud commitment to using only Indonesian coffee beans. OSB panels that were used to package the coffee roasting machine are transformed

into shelving and cabinetry. Recycled teakwood attained from a local thrift shop is applied as wooden ceiling.

Additionally, a monochromatic palette of grey and black is combined with finished Nero Granite and rustic metal to further emphasize on Tanamera’s strong passion to produce, supply and champion their own locally produced coffee beans.

 

Located in the central yet secluded area of the city, the first Tanamera Coffee branch continues to successfully grow out of customers’ desire for an all-in-one sensory experience for a local artisan coffee. The coffee roasting machine is built in-house to educate the customers on the process of roasting coffee. Spread over several floors, the first floor focuses on the production line while catering to the cafe area and the upper floor offers a communal area that doubles as a space to host Tanamera’s barista workshop or other educational and promotional events.

 

Project team: Dennis Harvida
Furniture: Eva Natasa, Studio Kita
Photography: Boni Febrianda
Web: www.tanameracoffee.com

 

tm-thamrin-02
tm-thamrin-04tm-thamrin-03tm-thamrin-05

Tanamera Coffee 2.0
Tanamera Coffee 2.0

 

Following the success of Tanamera Coffee in Thamrin, the local artisan café expanded to Serpong to serve customers in the Southern outskirts of Jakarta. Spread over two floors, the first floor consists of a cafe and the site of the biggest roasting machine in any cafe in Indonesia and the second floor is a communal area with a coffee bar concept.

We have customized foldable steel doors and windows that allow both floors to make connection with the adjacent park.

 

We implemented the original design concept consisting of the usage of recycled materials and steel panels, and added the accent color red into the interior which comes from Tanamera’s brand identity.

This gives a bold yet a non-overwhelming statement to contrast the major black interior. We chose weathered steel as the primary material to give a more dynamic feel  into the interior as the material will age and weather in the coming years. All the chosen materials are to represent Tanamera Coffee as an optimistic business that produces and supplies high quality local coffee to both direct and indirect customers.

 

Project Team: Natasya Handajuwana, Virginia Sharon
Furniture: Eva Natasa, Kita Studio
Photography: Boni Febrianda
Web: www.tanameracoffee.com

tm-serpong-01 tm-serpong-02 tm-serpong-03 tm-serpong-04 tm-serpong-05 tm-serpong-06 tm-serpong-07 tm-serpong-08 tm-serpong-09 tm-serpong-10

CH
Liquor Shop

 

With its concrete arches and partitions, the liquor shop takes shape of an imagined underground chamber that gives cavernous and atmospheric ambiance. Inspired by an underground wine cellar, the space’s main intention is to showcase the unique shapes and colors of the liquor bottles and give them their own characteristics within the retail space. The wall partitions which shelve these liquor bottles divide the space while also freely letting the customers browse the wide liquor selection offered. We chose a monochromatic palette with a domination of grey concrete and dark wooden furniture to align with our chamber concept that is mysterious but endearing. Additionally, the incorporation of brass as dainty accent creates a sheer elegance that results in an interior that is both masculine and tasteful.

 

 Project Team: Michelle Dharmawan

 

 

 

Ron’s Lab
Ron’s Lab

 

Ron’s Lab is a pioneer of liquid nitrogen ice cream bar in Jakarta. Located in a shopping mall, the brief was to create a playful laboratory-like environment to excite and attract their younger target market. The use of galvanized steel as the main material resembles a clean, cold and hygienic environment related to a laboratory space.

 

To add a splash of playfulness, we collaborated with a local illustrator to design the mural that gives Ron’s Lab an approachable personality with child-like curiosity.

 

Project team: Natasya Handajuwana, Virginia Sharon
Furniture: Eva Natasa
Photography: Boni Febrianda

 

Rons-02 rons-04 rons-05

Tanamera Coffee
Tanamera Coffee Booth

 

In designing a modular booth for Tanamera Coffee, the aim is to have a booth that is adjustable when placed in different locations and area size. The design simplifies the operation chain from the coffee order at the entrance to the coffee pick-up at the exit, thereby representing the chain as a straight linear circulation. One of Tanamera’s goals is to educate the customers about the coffee-making process. Hence, the interior is designed to stimulate the communication exchange between the baristas and the customers making use of the small and intimate space.

 

The design is built upon the concept of curiosity and intimacy to invite people into the booth. The precise openings on each wall elevation, were deliberately made at different eye-level to highlight the human’s eye perspectives as one moves from one viewpoint to the other. The narrow openings  such as the two openings below the signage, the vertical window at the exit, the six openings at the foot-level, are to spark people’s curiosity about the coffee-making process from outside of the booth. Materials and color palette are retained from the original interior that signifies Tanamera’s brand identity.

 

Project Team: Michelle Dharmawan
Photography: Boni Febrianda
Web: www.tanameracoffee.com

Aldo-0062-Booth Logo Aldo-0066-Booth Front 1 Aldo-0073-Booth-Front Aldo-0074-Booth-Inside Aldo-0078-Booth-Back Aldo-0081-Booth-logo Aldo-0087-Booth-Front

Latumenten Studio
Latumenten Studio

 

We converted a 30 m2 previously two-bedroom apartment into an open living space using a straight-forward approach to create a clutter-free environment. The brief is to design an urban den for a travel writer whose needs for the space are simplicity and functionality.

 

The space offers sufficient closed storages for the growing personal items that are accumulated.

The pantry has a sliding wooden partition that allows the user to cover the pantry when not in use.

Transparent glass replaced the existing bathroom wall to create an illusion of a larger space. Our colors and material palette such as white paint, wood and concrete are uncomplicated, hence maximizing the productivity of writers.

 

Project Team: Ryan Salim, Su Yenni
Photography: Boni Febrianda

 

latumenten

07Aldo - Latumenten-0018

latumenten-0205Aldo - Latumenten-0030

i